Geld besparen is ook meer geld verdienen.

Geld verdienen is ook geld besparen.

Meer geld verdienen maakt het geld uitgeven wat makkelijker.

De vaste lezers van mijn BLOG weten inmiddels wel dat deze meestal gaan over hoe je het beste met je geld om kan gaan en hoe je geld kan besparen in het algemeen. Meestal zijn mijn tips en adviezen dus gericht op geld besparen. Deze maand wil ik echter eens wat meer in gaan op geld verdienen. Je inkomen verhogen is natuurlijk een uitstekende manier om meer geld te kunnen besteden of om gewoon wat extra geld over te houden aan het eind van de maand. Maar hoe doe je dat?

In mijn boek met besparingstips met dezelfde titel als mijn website: ‘zo bespaar je geld’ ga ik in de verschillende hoofdstukken ook in op geld verdienen.

boek geld besparen - geld verdienen

Geld besparen met het boek van André Fijan. Zo bespaar je geld.

Denk in mogelijkheden

Ieder mens heeft talenten. En ieder persoon kan met deze talenten iets nuttigs doen en er geld mee verdienen. Maar hoe doe je dat? Hoe haal je uit jezelf wat er in zit? En hoe kan je dit vervolgens dan weer commercieel benutten? Dit zijn moeilijk vragen en zeker niet makkelijk in het algemeen te beantwoorden. Want iedereen is anders. Probeer in ieder geval bij het nemen van besluiten goed na te denken over hoe je je mogelijkheden financieel kan benutten. Denk dus commercieel. Dus niet in de zin van: Ik doe alleen maar wat ik leuk vind. Of: Ik wil niet meer dan 10 uur per week werken. Soms is het wel eens nodig om iets te doen wat je aan de ene kant niet leuk vindt maar wat je aan de ander kant wel meer financiële ruimte geeft.

Een aantal voorbeelden waarbij geld verdienen centraal staat:

  • Een schilder die prachtige schilderijen kan maken is helemaal gek op het schilderen van donkere sobere schilderijen. Mooi. Maar hier is geen enkele particuliere vraag naar. Wel is er vraag naar schilders die mooie portretten kunnen maken. Maar de schilder heeft hier geen zin in met als gevolg dat de onverkoopbare schilderijen op zolder worden opgeslagen en de schilder nauwelijks verf kan kopen van zijn inkomsten.
  • Een student komt er na twee jaar achter dat hij zijn opleiding toch niet zo leuk vond en besluit met zijn opleiding te stoppen. Het gevolg is een hoge studieschuld die afgelost moet worden en geen baan op academisch niveau. Het toch nog even doorzetten van de opleiding, ondanks dat je er geen zin meer in hebt, kan je uiteindelijk gedurende de rest van je leven vele duizenden euro’s schelen.
  • Iemand zit werkloos thuis. Hij had eerder een kantoorbaan maar zijn bedrijf ging failliet. Het enige wat deze man eigenlijk wil is een soortgelijke kantoorbaan. Maar helaas. Zijn werkzaamheden zijn inmiddels grotendeels geautomatiseerd. De afgelopen jaren heeft hij zijn huis verbouwd en dat is prachtig geworden. Het is goed wanneer deze man verder kijkt dan zijn huidige kennis en ervaring en bijvoorbeeld zijn eigen klusbedrijf gaat opstarten in overleg met het UWV.

Benut je talenten optimaal.

Denk eens goed na bij jezelf over hoe jij misschien wat extra geld kan verdienen. En daar bedoel ik mee dat je geld verdiend door er gewoon normaal voor te werken. Dat geeft immers de grootste kans op een langdurig hoger inkomen. Stel jezelf hier bij de volgende vragen.

  • Wat vind ik leuk om te doen?
  • Waar ben ik goed in?
  • Waar zou ik (meer) geld mee kunnen verdienen?
  • Wat kan ik doen wat financieel interessant is?
  • Heb ik hiervoor een opleiding nodig?
  • Zijn er al veel mensen die dit doen en hoe kan ik me dan onderscheiden?

Wellicht kan je zelf nog wat andere zaken bedenken waardoor jij meer geld kan verdienen.